BADAR

Badan Agama, Dakwah, Akhlak dan Rohani ( BADAR ) dikenali sebagai Badan Pergerakan Pelajar Islam ( BPPI )  sebelum SDAR berpindah ke Sg,Gadut. Badan ini berperanan sebagai badan yang menerapkan elemen penghayatan Islam di Sekolah Dato’ Abdul Razak. Pihak sekolah telah menubuhkan Ahli Jawatankuasa Masjid ( AJKM ) pada tahun 2004. Presiden AJKM yang pertama ialah Azmir bin Ahmad diikuti oleh Faiz bin Asri pada tahun 2005. Namun, gerakan AJKM hanya tertumpu pada pengurusan masjid dan majlis berunsurkan keagamaan sahaja.

Kemudian BADAR ditubuhkan dibawah kepimpinan Pengetua Cemerlang Jusa C,Tn.Hj.Azam bin Md. Atan bagi memperkasa pembinaan sahsiah para pelajar SBP dengan berpaksikan nilai-nilai agama. Presiden BADAR yang pertama ialah Saudara Abu Hassan bin Moksen. Penubuhan BADAR sebagai badan penggerak agama di SDAR telah memudahkan semua urusan berkaitan program keagamaan dan pengurusan sekolah. BADAR terdiri daripada lapan lujnah utama iaitu Lujnah Masjid, Lujnah Dakwah, Lujnah Kaderisasi, Lujnah Kebudayaan & Tugas-tugas Khas, Lujnah Ekonomi dan Kebajikan, Lujnah Briged Solat, Lujnah Penerbitan & IT serta Lujnah Sukan & Rekreasi.

For more info, visit   BadarSDAR

KEPIMPINAN BADAR SDAR 2014